Rabu, 14 Oktober 2015

CENCARU SAMBAL TUMIS

CENCARU SAMBAL TUMIS


 Bahan-bahan :


1.            Satu kilo ikan cencaru sederhana besar.
2.            300 gm serbuk kunyit
3.            250 gm lada besar (dikisar halus)
4.            20  gm lada cili (dikisar halus)
5.            4 butir  bawang besar  (dikisar halus)
6.            3 butir bawang  kecil (dikisar halus)
7.            6 butir bawang putih (dikisar halus)
8.            Setengah cawan  sos cili
9.            100 gm asam jawa ( ramas dan ambil airnya )
10.         Sedikit ketulan belacan
11.         Minyak untuk menggoreng secukupnya
           12.         Garam  halus






perahan air asam jawa

Cara Memasak:

-  Gaul  cencaru dengan serbuk kunyit
-  Panaskan minyak masak dalam kuali dan goreng ikan cencaru hingga setengah masak. Ketepikan sementara.


-  Masukan sedikit minyak. Masukan ketulan belacan hingga naik bau (kacau  perlahan)
-  Masuk dan tumis kisaran bawang besar, bawang kecil, bawang putih, lada  dan cili hingga  naik baunya.  
- Masukan  air perahan asam jawa.

-  Masukkan ikan cencaru goring tadi.
 -  Gaul tumisan dengan dengan cencaru.
   (Jika perlukan sambal yang agak basah tambah  air  secukup  yang dikehedaki )
-  Masukan  sos cili  (kacau seketika)
-  Masukkan garam (secukup rasa)
( untuk menyerlahkan rasa sambal pada ikan,  gunakan nyalaan api sederhana dan  tutup rapat  untuk mengelakkan wap masakan keluar)  
- Jika tidak perlukan kuah yang banyak, tunggu rebusan sejat kuah. 
Setelah  ikan cencaru yang digoreng sudah cukup masak, matikan api.

- Resepi cencaru sambal tumis kita sudah siap untuk di hidangkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan