AYAM GORENG BERTUMIS HALIA
Bahan-bahan diperlukan
1 ekor ayam – bersihkan dan potong kecil-kecil
Gaul dengan garam dan goreng
hingga separuh masak tanpa bersalut tepung
6 ulas bawang merah ( kisar / tumbuk kasar )
3 ulas bawang putih ( kisar / tumbuk kasar )
100 gm halia ( potong layang tipis-tipis )
2 biji bawang besar ( belah dan ceraikan kelopaknya)
1 biji lada benggala ( potong kecil )
3 biji tomato sederhana besarnya (biasanya dipotong 6 )
1 biji lobak merah ( potong bulat )
2 biji bawang besar ( belah dan ceraikan kelopaknya)
1 biji lada benggala ( potong kecil )
3 biji tomato sederhana besarnya (biasanya dipotong 6 )
1 biji lobak merah ( potong bulat )
5 keping kacang kecipir ( di potong ikut kesesuaian )
10 biji cili padi ( ketuk pipih)
1 sudu kecil lada hitam ( ditumbuk kasar )
1 ketul pati kiub ayam
1 sudu kecil tepung jagung - bancuh dengan air
3 sudu sos tiram, sos tomato & sos cili
air
garam
10 biji cili padi ( ketuk pipih)
1 sudu kecil lada hitam ( ditumbuk kasar )
1 ketul pati kiub ayam
1 sudu kecil tepung jagung - bancuh dengan air
3 sudu sos tiram, sos tomato & sos cili
air
garam
gula
Cara membuatnya
Ketulan ayam
yang di potong kecil diperap lebih dahulu dengan sos tiram, sedikit serbuk
lada hitam kasar & sedikit kira-kira 20 minit .
- Panaskan minyak & tumiskan bahan-bahan yang telah di tumbuk
kasar bersama dengan halia hingga naik bau & kekuningan.
- Masukkan bawang besar, lobak merah, kacang kecipir & cili padi
sambil kacau sebati.
- Masukkan sos tiram, sos tomato, sos cili dan campurkan
sedikit air untuk tumis.
- Apabila sudah mendidih masukkan kepingan daging ayam
yang telah di gorengkan tadi.
- Masukkan tepung jagung yang telah berbancuh dengan air untuk mendapatkan sebatian yang agak
likat / pekat dengan ukuran yang sesuai.
- Akhir sekali masukkan potongan lada benggala, buah tomato, pati ayam, garam dan gula ( ukuran secukup rasa ) . Kacau perlahan dan pastikan kadar lemak masinnya menepati.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan