Ahad, 4 Oktober 2015

IKAN PATIN MASAK LEMAK CILI API

IKAN PATIN MASAK LEMAK CILI API


Bahan-Bahan:

1 kg ikan patin  ( sederhana besar )
400 ml santan
5 batang serai (diketuk  leper)
4 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Bahan Kisar :
12 biji bawang merah
7  ulas bawang putih
100  gm  cili padi
50  cm kunyit hidup


Cara Memasak:
1. Ikan patin yang sudah dipotong  debersihkan dan perap dengan asam jawa.
2. Panaskan sedikit minyak dan  masukkan bahan dikisar ke dalam periuk.
3.  Masukan santan hingga sedikit menggelegak, masukan pula serai.
3. Tuangkan air secukupnya. Dengan menggunakan api kecil kacau perlahan..

4. Masukkan ikan, dan asam gelugur.
5. Kacau semula selama 10 minit kemudian tambahkan garam secukup rasa.


6. Setelah mendidih dan ikan menjadi lembut, hidangan ikan patin masak lemak kita sudah siap untuk dihidangkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan