IKAN PATIN MASAK LEMAK CILI API
Bahan-Bahan:
1
kg ikan patin ( sederhana besar )
400 ml santan
5 batang serai (diketuk leper)
4 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
400 ml santan
5 batang serai (diketuk leper)
4 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Bahan Kisar :
12 biji bawang merah
7 ulas bawang putih
100 gm cili padi
50 cm kunyit hidup
7 ulas bawang putih
100 gm cili padi
50 cm kunyit hidup
Cara
Memasak:
1. Ikan patin yang sudah
dipotong debersihkan dan perap dengan
asam jawa.
2. Panaskan sedikit minyak dan
masukkan bahan dikisar ke dalam periuk.
3. Masukan santan hingga
sedikit menggelegak, masukan pula serai.
3. Tuangkan air secukupnya.
Dengan menggunakan api kecil kacau perlahan..
4. Masukkan ikan, dan asam
gelugur.
5. Kacau semula selama 10
minit kemudian tambahkan garam secukup rasa.
6. Setelah mendidih dan ikan menjadi lembut, hidangan ikan patin
masak lemak kita sudah siap untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan