Rabu, 14 Oktober 2015

AYAM SERAI MASAM MANIS

AYAM  SERAI  MASAM MANIS



Bahan bahan A

- 1 ekor ayam (dipotong-potong kecil)
- Sedikit serbuk kunyit
- 6 batang serai  (diketuk leper)
- 500 gm Serbuk kunyit
- Garam  
- Asam  jawa 50 gm (perah dan ambil airnya)
- kacang pis hijau (diracik halus)
- petai belalang  ( diracik halus)


Bahan bahan B ( dikisar lumat )


3 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
Sedikit lada Kering



Cara memasak:


1. Gaul sebati ayam dengan serbuk kunyit sebelum menggoreng hingga tiga suku masak.
Biarkan sementara.

2. Tumis kisaran bahan-bahan B sebelum menumis  dalam kuali dengan sedikit minyak
3. Setelah berubah warna, masukkan serai dan  air asam jawa
4. Masukan garam halus (secukup rasa)
5. Tambah gula ( tujuan untuk melemakkan masakan)
6. Masukan ayam dan  gaul rata diatas api nyalaan perlahan. 
7. Masukan kacang pis hijau dan petai belalang (masukan sebentar sahaja sebelum mematikan api untuk mengekalkan kehijauannya)

Masakan Ayam serai masam manis kita sudah siap untuk dihidangkan!




Tiada ulasan:

Catat Ulasan