Sabtu, 10 Oktober 2015

MASAK ASAM BATANG KELADI


MASAK ASAM BATANG KELADI


Bahan-Bahan

·                     500 gm batang keladi  keladi - dibersihkan kulit dan dipotong-potong.
·                     1 cawan air perahan asam jawa.
·                     7 hirisan asam keping
·                     3 tangkai daun kesum
·                     Garam dan gula
·                     Air secukupnya




Bahan-bahan kisar

·                     10 tangkai cili merah
·                     10 tangkai cili padi merah
·                     6 biji bawang merah
·                     4 ulas bawang putih
·                     2 biji bawang besar
·                     100 gm ikan bilis
·                     30 gm kunyit hidup



Cara Memasak

1.            Batang keladi yang telah disiang dan cuci bersih direndam dalam air suam. Masukan air semula dengan dicampur sedikit garam. Peroses ini perlu dilakukan untuk memastikan batang keladi bebas dari getahnya. Jika tidak dibuat dengan teliti  boleh mengakibatkan gatal / lidas pada lidah setelah masak.  Toskan air dan rebus batang keladi hingga empuk.


2.            Setelah batang keladi menjadi empuk, tutup api dan toskan airnya. Ketepikan dulu untuk membuat kuah.

3.            Masukan sedikit minyak dan masukan kisaran bawang merah, bawang putih, bawang besar dalam periuk. Setelah agak kekuningan masukan bahan kisar yang lain. Tambah air dan biarkan mendidih.


4.            Tambahkan air secukupnya lalu  masukkan air perahan asam jawa.
5.            Masukan asam keping, daun kesum dan gula serta garam(secukup rasa).
6.            Akhir sekali, setelah mendidih masukan batang keladi.









7.            Sekiranya lemak dan masinnya sudah mencukupi bererti masakan batang keladi masak asam kita sudah sesuai untuk dihidangkan. 



Tiada ulasan:

Catat Ulasan