Selasa, 13 Oktober 2015

IKAN LUMEK MASAK SANTAN PEDAS

IKAN  LUMEK  MASAK SANTAN PEDAS



Rasanya  ramai yang tahu sejenis ikan yang dinamakan ikan lumek @ lomek. Ikan ini berbentuk panjang  mirip seperti ikan parang tetapi kecil sedikit.  Sering kedapatan di pasar Malaysia  Timur, tetapi di semenanjung   biasanya  dijual sebagai ikan kering, ikan kering  lumek @ lomek.  Bagi yang belum pernah  mencoba saya  cuba cadangkan  masakan  ikan lumek masak  santan pedas. Samada  anda membeli ikan lumek basah atau ikan kering  keduanya boleh dimasak mengguna  resepi ini …


  1 kg ikan lumek  basah / 500 gm ikan  lumek  kering
2 cawan santan
100 gm udang kering
50 gm bilis putih 
1 sudu teh lada hitam
4 ulas bawang merah (di hiris layang)
2 ulas bawang putih (di hiris layang)
2 batang lada merah (di hiris layang)
7 tangkai cili padi  (di tumbuk lumat)
½ biji nenas
Garam secukup rasa




Cara-cara:

§     Potong ikan lumek, basuh dan ketepikan
§     Tumbuk kasar lada hitam, campurkan ke dalam santan dan kacau rata.
§     Tumis dengan mengguna sedikit minyak bilis dan udang kering. Setelah berubah warna masukan hirisan bawang merah  dan bawang putih hingga berubah warna.
§     Selepas  itu  masukan santan dan rebus mengguna api nyalaan kecil. Bila santan sudah mendidih, masukkan ikan lumek tadi
§     Masukan cili padi
§     Masukan garam secukup rasa. 
§     Masukan lada merah

§     Selepas santan mendidih, hidangan ikan lumek masak santan pedas kita sudah sedia untuk dihidangkan. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan