Bagaimanapun sesetengah pendapat mengatakan ikan keli yang membesar dalam kolam bersimen dan berganti airnya lebih sedap kerana kurang berbau, namun keenakan dagingnya pasti lebih terserlah dengan mengguna ikan keli yang hidup secara semulajadi di parit-parit atau sungai.
4 biji buah akar cekur (diketuk)
7 helai daun cekur
2 helai daun kunyit
Santan 2 biji kelapa ( boleh juga mengguna santan kotaka anggaran 1 kotak)
200 gm cili padi ( jika suka lebih pedas boleh ditambah)
Satu sudu teh gula
garam secukup rasa
5. Setelah mendidih, masukan garam dan gula.
6. Setelah mendidih perlahankan nyalaan api dan masukkan perlahan-lahan ikan Keli bakar tadi ke dalam kuah.
7. Biarkan beberapa minit untuk membuat meresapkan rasa sebatian tumis tadi meresap dalam ikan keli.
Masakan ini mengguna satu kilo ikan keli sederhana besar (anggaran 5 hingga 8 ekor)
7 ekor ikan keli
7 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
Sedikit belacan
7 ekor ikan keli
7 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
Sedikit belacan
4 biji buah akar cekur (diketuk)
7 helai daun cekur
2 helai daun kunyit
Santan 2 biji kelapa ( boleh juga mengguna santan kotaka anggaran 1 kotak)
200 gm cili padi ( jika suka lebih pedas boleh ditambah)
Satu sudu teh gula
garam secukup rasa
CARA MEMASAK
1. Siang bersih Ikan Keli. Rendam dalam air asam Jawa kira-kira 15 minit. Bilas dengan air biasa, Toreh badan ikjan keli lalu lumur dengan kunyit. Bakar sekejap hingga separuh masak. Letakkan ditepi.
2. Tumbuk bawang putih, bawang merah, cili api dan belacan.
1. Siang bersih Ikan Keli. Rendam dalam air asam Jawa kira-kira 15 minit. Bilas dengan air biasa, Toreh badan ikjan keli lalu lumur dengan kunyit. Bakar sekejap hingga separuh masak. Letakkan ditepi.
2. Tumbuk bawang putih, bawang merah, cili api dan belacan.
3. Tumbuk buah akar cekur, daun cekur dan daun kunyit supaya lembut dan sebati rasa.
4. Masukan dalam kuali dan tumis bahan yang ditumbuk dengan sedikit minyak hingga naik bau wangi masakan. Kemudian santan dan tambah air mengikut anggaran kepekatan yang diperlukan. Jika suka boleh tambah sedikit serbuk kunyit untuk dapat warna kekuningan pada masakan.
4. Masukan dalam kuali dan tumis bahan yang ditumbuk dengan sedikit minyak hingga naik bau wangi masakan. Kemudian santan dan tambah air mengikut anggaran kepekatan yang diperlukan. Jika suka boleh tambah sedikit serbuk kunyit untuk dapat warna kekuningan pada masakan.
5. Setelah mendidih, masukan garam dan gula.
6. Setelah mendidih perlahankan nyalaan api dan masukkan perlahan-lahan ikan Keli bakar tadi ke dalam kuah.
7. Biarkan beberapa minit untuk membuat meresapkan rasa sebatian tumis tadi meresap dalam ikan keli.
8. Ikan keli masak pecel kita sudah sedia untuk dihidang. Untuk menambah selera dan menaikkan aroma boleh juga ditabur dengan potongan tipis daun cekur diatasnya.
Sesuai dimakan panas-panas dengan nasi putih.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan