Sabtu, 18 Jun 2016

IKAN KELI MASAK PECEL



Salah satu spesis ikan air tawar bersungut dan ramai penggemar  adalah ikan keli. Berdasarkan minat  dan pencarian masyarakat maka perusahaan menternak ikan keli semakin bertambah dari masa kesemasa. 

Bagaimanapun sesetengah pendapat mengatakan ikan keli yang membesar dalam kolam bersimen dan berganti airnya lebih sedap kerana kurang berbau, namun keenakan dagingnya pasti lebih terserlah dengan mengguna ikan keli yang hidup secara semulajadi di parit-parit  atau sungai.

Masakan ini mengguna satu kilo ikan keli sederhana besar (anggaran 5 hingga 8 ekor) 
7 ekor ikan keli
7 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
Sedikit belacan

4 biji buah akar cekur (diketuk)
7 helai daun cekur
2 helai daun kunyit
Santan 2 biji kelapa  ( boleh juga mengguna santan kotaka anggaran 1 kotak)
200 gm cili padi ( jika suka lebih pedas boleh ditambah)
Satu sudu teh gula
garam secukup rasa


CARA MEMASAK

1. Siang bersih Ikan Keli. Rendam dalam air asam Jawa kira-kira 15 minit. Bilas dengan air biasa, Toreh badan ikjan keli lalu lumur dengan kunyit. Bakar  sekejap hingga separuh masak. Letakkan ditepi.

2. Tumbuk bawang putih, bawang merah, cili api dan belacan. 

3. Tumbuk  buah akar cekur, daun cekur dan daun kunyit supaya lembut dan sebati rasa.

4. Masukan dalam kuali dan tumis bahan yang ditumbuk dengan sedikit minyak hingga naik bau wangi masakan. Kemudian  santan dan tambah air mengikut anggaran kepekatan yang diperlukan. 
Jika suka boleh tambah sedikit serbuk kunyit untuk dapat warna kekuningan pada masakan.

5. Setelah mendidih,  masukan garam dan gula.

6. Setelah mendidih perlahankan nyalaan api dan masukkan perlahan-lahan ikan Keli bakar tadi ke dalam kuah. 

7. Biarkan beberapa minit untuk membuat meresapkan rasa sebatian tumis  tadi meresap  dalam ikan keli.

8. Ikan keli masak pecel kita sudah sedia untuk dihidang. Untuk menambah selera dan menaikkan aroma boleh juga ditabur dengan potongan tipis daun cekur diatasnya. 


Sesuai dimakan panas-panas dengan nasi putih.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan