Ahad, 11 Oktober 2015

AYAM MASAK SUP BEREMPAH


Ayam masak sup berempah

Bahan-bahan :


1 ekor ayam ayam - potong kecil


Bahan-bahan  untuk dikisar

7 biji bawang merah 
5 ulas bawang putih  
3 biji bawang besar 
1 inci halia 
sedikit kunyit hidup 
sedikit lada hitam 
25 gm jintan halus  
2 biji buah keras


Bahan-bahan lain


200 gm rempah sup ( dibancuh dengan air panas)
150 gm  rempah kurma  dibancuh dengan air panas)
4 biji kentang - potong persegi
1 batang lobak merah- potong layang
1 batang daun sop - dipotong kecil
2 batang kayu manis 
4 kuntum bunga lawang 
5 kuntumbunga cengkih
Air secukupnya
Garam dan gula
Daun sup
Daun bawang
minyak masak untuk tumis


cara-cara membuat

1. Bersihkan ayam dan toskan airnya. 

2. Panaskan 1 sudu besar minyak dalam periuk dan masukkan rempah tumis kacau sekejap, kemudian masukkan bahan yang dikisar (kecuali buah keras) dan kacau lagi hingga naik baunya.

3. Masukkan air.
4. Masukan potongan ayam dan biarkan hingga mendidih. 
5. Masukkan kentang dan lobak serta rempah sup.
6. Masukan kisaran buah keras.
7. Masukan rempah kurma. Kacau sebentar dan tutup periuk.
8. Setelah ayam kentang dan lobak empuk, masukkan daun sop.
9. Masukan garam dan gula sedikit untuk mendapatkan rasa lemak. (boleh juga mengguna garam perasa jika suka)
10. Kacau sebentar dan rasa sebelum matikan api dan angkat.
11. Resepi ayam masak sup berempah kita sudah sesuai untuk dihidang bersama nasi putih atau sebagai pencicah roti.
Selamat mencuba....






Tiada ulasan:

Catat Ulasan