IKAN KEMBONG MASAK KICAP
Bahan A
1 kg ikan kemnbong . ( Boleh juga diganti dengan ikan lain seperti tengiri, selar, bawal dan lainnya)
1 cawan kicap cair
Sedikit garam dan kunyit
Minyak untuk menggoreng
2 biji cili hijau atau cili merah
Daun bawang dan daun sup di hiris.
Bahan B (tumbuk lumat atau kisar halus )
5 biji bawang merah5 ulas bawang putih
1 inci halia
1sudu kecil lada hitam
1/2 sudu kecil jintan manis
1/2 sudu kecil jintan putih
1/2 sudu kecil jintan manis
1/2 sudu kecil jintan putih
4 biji tomato merah (dipotong 6)
Cara-caranya
1- Bersihkan ikan, gaul dengan garam dan kuyit lalu digoreng. Tidak perlu terlalu garing. Angkat dan masuk kan ikan kedalam bekas berisi kicap. Ketepikan sebentar.
2- Tumbuk lumat semua bahan B. Panaskan 3 sudu besar minyak kemudian tumis bahan B hingga berubah warna.
3- Masukkan ikan goreng yang dah di campur dengan kicap tadi. Gunakan api perlahan.
4- Masukan bahan C. Tambah air secukupnya.
4- Setelah mendidih kacau perlahan-lahan. Masukan tomato dan garam secukup rasa untuk menyesuaikan keasinannya ( bersama kicap yang lazimnya masin).
3- Masukkan ikan goreng yang dah di campur dengan kicap tadi. Gunakan api perlahan.
4- Masukan bahan C. Tambah air secukupnya.
4- Setelah mendidih kacau perlahan-lahan. Masukan tomato dan garam secukup rasa untuk menyesuaikan keasinannya ( bersama kicap yang lazimnya masin).
Tiada ulasan:
Catat Ulasan