Isnin, 21 September 2015

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS

 

BAHAN-BAHAN

200 gm ikan bilis, cuci bersih, goreng rangup ( garing) kemudian toskan minyaknya
3 biji bawang besar, hiris berangkai
1 cawan air perahan asam jawa
Gula dan garam secukup rasa 
50 gm cili kisar
8 biji bawang merah kisar
2 ulas bawang putih kisar
1 inci halia  ( kisar halus )
sedikit belacan dikisar halus
 
 
 

 CARA  MEMBUAT

  1. Panaskan minyak dalam kuali  dan tumis bahan kisar halus hingga naik baunya.
  2. Tambah cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. 
  3. Masukkan jus asam jawa.
  4. Masukan garam sedikit, gula secukupnya. 
  5. Kacau rata dan masak hingga sambal pekat.
  6. Masukkan ikan bilis dan bawang besar tadi, kacau rata-rata. 
  7. Matikan api dan sambal telah sedia untuk dihidangkan. Sesuai untuk buat lauk makan nasi. Sekiranya sambal tersebut hendak diguna sebagai pencicah minum petang, lebih sesuai dilebihkan taburan gula.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan