BAHAN-BAHAN
200 gm ikan bilis, cuci bersih, goreng rangup ( garing) kemudian toskan minyaknya
3 biji bawang besar, hiris berangkai
1 cawan air perahan asam jawa
Gula dan garam secukup rasa
3 biji bawang besar, hiris berangkai
1 cawan air perahan asam jawa
Gula dan garam secukup rasa
50 gm cili kisar
8 biji bawang merah kisar
2 ulas bawang putih kisar
1 inci halia ( kisar halus )
sedikit belacan dikisar halus
8 biji bawang merah kisar
2 ulas bawang putih kisar
1 inci halia ( kisar halus )
sedikit belacan dikisar halus
CARA MEMBUAT
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar halus hingga naik baunya.
- Tambah cili kisar dan tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan jus asam jawa.
- Masukan garam sedikit, gula secukupnya.
- Kacau rata dan masak hingga sambal pekat.
- Masukkan ikan bilis dan bawang besar tadi, kacau rata-rata.
- Matikan api dan sambal telah sedia untuk dihidangkan. Sesuai untuk buat lauk makan nasi. Sekiranya sambal tersebut hendak diguna sebagai pencicah minum petang, lebih sesuai dilebihkan taburan gula.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan