Ahad, 6 September 2015

SAMBAL GORENG (resepi masyarakat Jawa) BATU PAHAT

SAMBAL GORENG  JAWA  BATU PAHAT

Bahan-bahan:
(anggaran  4  orang makan )10 keping tempe - potong / hiris nipis
500 gm kentang - potong / hiris nipis
50 gm ikan bilis putih                             
200 gram su'un
100 gram tauhu kering  - gunting  kecil/ besar mengikut  citarasa

50 gm Ikan bilis (digoreng lebih dahulu)
1 sudu makan pati asam jawa 
Kicap lemak (secukup rasa)sedikit gula pasir
garam  ( secukup rasa )
sedikit minyak masak


Bahan kisar:



20 batang cili kering  
200  gm udang kering ( rendam hingga lembut lebih dahulu) 
7 ulas bawang putih
10 biji bawang merah 
2 cm halia



Cara masak:

1.  Tempe, kentang, ikan bilis, kacang tanah, suhun dan  tauhu kering  digoreng satu persatu sehingga garing . Ketepikan  sebentar.
2.  Tumis kesemua bahan kisar sehingga berubah warna / naik baunya. Tambahkan asam jawa, gula, garam / kicap lemak. Tumis hingga benar-benar masak hingga sambal menjadi pekat dengan api perlahan.
3.   Masukkan tempe, kentang, ikan bilis, suun dan tauhu kering. Gaul perlahan hingga sebati. Patahkan su'un dan tauhu kering (jika tidak digunting sebelum digoreng) dengan menggunakan sudip.
3. Masukan kicap lemak, gula pasir dan garam secukup rasa. Tambah sedikit air jika adunan terlalu pekat.
4. Akhir sekali masukkan ikan bilis goreng dan gaul sekali lagi hingga rata.
5. Resepi sambal goreng sudah siap untuk di hidang. Sesuai menjadi lauk makan nasi waktu tengahari atau makan malam. 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan