Selasa, 8 September 2015

PERIA BERTUMIS TELUR


Resepi  peria bertumis telur ini pertama kali saya jumpa waktu berkursus di Hotel Selesa, Johor Bahru. Citarasa yang ditampilkan merubah 100%  persepsi saya berkaitan peria. Jika sebelum ini saya mengenali peria sebagai sayuran pahit  untuk masakan, ternyata peria boleh jadi menu enak jika pandai mengolahnya…

PERIA  BERTUMIS  TELUR


BAHAN-BAHANNYA :
1 biji peria saiz sederhana
2 biji telur, dipukul sedikit
100 gm ikan bilis putih
1 camca besar sos tiram
1  kiub ikan bilis
Garam halus secukup rasa
Sedikit air

Bahan-bahan untuk dikisar
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
100 gm udang kering ( rendam dan toskan sebelum proses kisar )
3 biji cili merah



CARA MEMASAK :
1. Belah dan potong serong peria. Selepas itu rendam dalam air garam dan ketepikan sementara.
2. Panaskan minyak dan masukan ikan bilis hingga berubah warna.
3. Tumis bahan-bahan yang dikisar hingga naik baunya.
4. Masukkan sos tiram lalu dikacau rata. Tuang sedikit air untuk sebatikan ramuan.
5.  Masukkan peria  selepas ditoskan airnya.
6.  Masukan kiub ikan bilis dan kacau rata hingga peria lembut .
7.  Masukan garam halus secukup rasa, kacau rata. Boleh tambah air jika perlukan kuah.
8.  Tuang telur pada keliling kuali. Setelah agak  mengeras, gaul rata dengan peria dan masak hingga telur  menjadi  seakan2 bersalut dengan peria.
9.  Matikan api. Hidangan  peria bertumis telur  sudah boleh dinikmati sebagai  lauk makan nasi. Boleh juga dimakan  dengan roti tawar ketika sarapan pagi atau minum teh petang. 




Tiada ulasan:

Catat Ulasan