Rabu, 9 September 2015

BAKSO JUMBO

 BAKSO  JUMBO  

Untuk membuat  bakso JUMBO (bakso dengan ukuran besar) atau disebut juga dengan istilah bakso urat di Indonesia tidak sesuai mengguna ukuran bahan yang sama dengan bakso biasa. Sekiranya  mengguna ukuran bahan bagi resepi  bebola  daging lembu biasa (kecil)  ada beberapa risiko yang timbul. Diantaranya  bebola masak diluar tetapi masih keras di bahagian dalam  atau  menjadi terlalu keras  kalaupun tidak terlalu liat. Bagaimana pun untuk  lebih puas hati rasanya saya cadangkan  pada semua agar rajin-rajin mencuba….


Bahan-bahan :

1.    Daging  lembu  kisar  1 kg
2.    Tepung  gandum  500  gm
3.    Airbatu kisar  200 ml
4.    Tepung sagu  200 gm
5.    Serbuk lada putih (lada sulah)  100 gm
6.    Garam 2  sudu teh
7.    Serbuk  ketumbar  halus   (25 gm)
8.    Serbuk  jintan putih  (25 gm)
9.    Serbuk bawang goreng  (kisar) 2 sudu
10. Serbuk bawang putih goreng  (kisar) 2 sudu


Cara  membuat

  1. §  Kisar  semua bahan  hingga likat bercampur kecuali air batu dan garam.
  2. §  Masukan  garam  dan teruskan menguli
  3. §  Masukan kisaran ais dan teruskan menguli tepung
  4. §  Bentuk adunan yang likat menjadi bulat  mengikut  ukuran  besar yang anda  suka
  5. §  Setelah  siap, rebus adunan dengan api kecil hingga  bebola  terapung.
  6. §  Setelah bebola mengapung, bolehlah diangkat dan hidangkan dengan meletakkannya dalam kuah sop. Boleh juga ditambah mee hoon, mee kuning atau mee kerinting ( Maggie ) untuk   melengkapkan hidangan.



Untuk membuat bakso biasa sila lawat halaman ini  :














Tiada ulasan:

Catat Ulasan