Untuk membuat bakso JUMBO (bakso dengan ukuran
besar) atau disebut juga dengan istilah bakso urat di Indonesia tidak sesuai mengguna ukuran bahan yang sama dengan bakso biasa. Sekiranya mengguna ukuran bahan bagi resepi bebola
daging lembu biasa (kecil) ada
beberapa risiko yang timbul. Diantaranya
bebola masak diluar tetapi masih keras di bahagian dalam atau
menjadi terlalu keras kalaupun
tidak terlalu liat. Bagaimana pun untuk
lebih puas hati rasanya saya cadangkan
pada semua agar rajin-rajin mencuba….
Bahan-bahan :
1. Daging lembu kisar 1 kg
2. Tepung gandum 500 gm
3. Airbatu kisar 200 ml
4. Tepung sagu
200 gm
5. Serbuk lada putih (lada sulah) 100 gm
6. Garam 2 sudu teh
7. Serbuk
ketumbar halus (25
gm)
8. Serbuk
jintan putih (25 gm)
9. Serbuk bawang goreng (kisar) 2 sudu
10. Serbuk bawang putih goreng (kisar) 2 sudu
Cara membuat
- § Kisar semua bahan hingga likat bercampur kecuali air batu dan garam.
- § Masukan garam dan teruskan menguli
- § Masukan kisaran ais dan teruskan menguli tepung
- § Bentuk adunan yang likat menjadi bulat mengikut ukuran besar yang anda suka
- § Setelah siap, rebus adunan dengan api kecil hingga bebola terapung.
- § Setelah bebola mengapung, bolehlah diangkat dan hidangkan dengan meletakkannya dalam kuah sop. Boleh juga ditambah mee hoon, mee kuning atau mee kerinting ( Maggie ) untuk melengkapkan hidangan.
Untuk membuat bakso biasa sila lawat halaman ini :
Tiada ulasan:
Catat Ulasan