PUCUK UBI MASAK LEMAK
Bahan-bahan
·
Anggaran 500 gm pucuk ubi
·
4 cawan santan
·
100 gm ikan bilis yang
sudah di bersihkan, rendam dan ditoskan
·
25 gm udang geragau kering
·
5 ulas bawang merah
·
2 butir bawang besar
·
4 ulas bawang putih
·
3 btng serai- di ketuk
leper
·
Garam dan sedikit gula
·
Air secukupnya untuk
merebus pucuk ubi
Cara-Cara
- Celur pucuk ubi sehingga empuk. Setelah empuk, angkat dan toskan airnya. Peroses ini penting untuk membuang bekas-bekas getah yang boleh mengakibatkan pening kepala bagi pengidap darah tinggi.
- Tumbuk halus bawang merah, bawang besar, bawang putih.
- Panaskan minyak dalam periuk. Setelah itu masukan bahan yang telah ditumbuk halus tadi dalam dalam periuk. Tumis hingga naik baunya.
- Masukan ikan bilis dan udang geragau kering
- Masukkan serai kemudian tuang santan, Gaul sebati perlahan-lahan. Biarkan mendidih
- Masukkan garam dan sedikit gula.
- Masukkan pucuk ubi dan rebus pucuk ubi hingga mendidih.
- Setelah siap bolehlah angkat dan hidangkan sebagai lauk makan nasi bagi hidangan makan tengahari atau makan malam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan