Isnin, 28 September 2015

MASAK LEMAK PUCUK UBI

PUCUK UBI MASAK LEMAK


Bahan-bahan



·                     Anggaran  500 gm pucuk ubi
·                     4 cawan santan
·                     100 gm ikan bilis yang sudah di bersihkan, rendam dan ditoskan
·                     25 gm udang geragau kering
·                     5 ulas bawang merah
·                     2 butir bawang besar
·                     4 ulas bawang putih
·                     3 btng serai- di ketuk leper
·                     Garam dan sedikit gula
·                     Air secukupnya untuk merebus pucuk ubi


 Cara-Cara

  • Celur  pucuk ubi sehingga empuk. Setelah empuk, angkat dan toskan airnya. Peroses ini penting untuk membuang bekas-bekas getah yang boleh mengakibatkan pening kepala bagi pengidap darah tinggi.


  • Tumbuk halus bawang merah, bawang besar, bawang putih.


  • Panaskan minyak dalam periuk. Setelah itu masukan bahan yang telah ditumbuk halus tadi dalam dalam periuk. Tumis hingga naik baunya.


  • Masukan ikan bilis dan udang geragau kering


  • Masukkan serai kemudian tuang santan, Gaul sebati perlahan-lahan. Biarkan mendidih


  • Masukkan garam dan sedikit gula.


  • Masukkan pucuk ubi dan rebus pucuk ubi hingga mendidih.


  • Setelah siap bolehlah angkat dan hidangkan sebagai lauk makan nasi bagi hidangan makan tengahari atau makan malam.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan