Selasa, 21 Jun 2016

SAMBAL TUMIS UDANG


BAHAN - BAHANNYA :

500 gm udang
4 biji bawang besar belah 6
1 cawan cili kisar
100 gm asam jawa ( campur air, kacau dan ambil airnya)

1 camca besar gula
Garam secukup rasa



BAHAN - BAHAN TUMBUK HALUS

2 biji bawang besar
7 ulas bawang putih
25 gm keping hirisan halia
1/2 inci belacan




CARA MEMBUATNYA 

1.           Buang kulit udang, cuci dan toskan. Ketepikan untuk kegunaan kemudian.

2.           Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar, kacau dan masak hingga naik bau sebatian. Guna api kecil dan kacau sentiasa,

3.           Masukkan gula dan air perahan asam jawa. Kacau dan masak hingga pekat. Masukkan bawang besar yang dibelah dan udang. Gaul rata dan perasakan dengan garam secukupnya, tumis sebentar untuk membolehkan udang masak dan merasuk  rencah.  matikan api.

4.           Jika suka boleh juga ditambah petai bersama-sama memasukan udang dalam tumisan.

5.           Hidangan ini sesuai untuk lauk pauk makan tengahari, makan malam atau boleh juga di makan bersama roti, lempeng atau pencicah ubi rebus...


6.           Selamat mencoba!!




Tiada ulasan:

Catat Ulasan