BAHAN - BAHANNYA :
500 gm udang4 biji bawang besar belah 6
1 cawan cili kisar
100 gm asam jawa ( campur air, kacau dan ambil airnya)
1 camca
besar gula
Garam secukup rasa
Garam secukup rasa
BAHAN - BAHAN TUMBUK HALUS
2 biji bawang besar7 ulas bawang putih
25 gm keping hirisan halia
1/2 inci belacan
CARA MEMBUATNYA
1.
Buang kulit
udang, cuci dan toskan. Ketepikan untuk kegunaan kemudian.
2.
Panaskan
minyak dalam kuali. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk halus hingga harum,
masukkan cili kisar, kacau dan masak hingga naik bau sebatian. Guna api kecil
dan kacau sentiasa,
3.
Masukkan
gula dan air perahan asam jawa. Kacau dan masak hingga pekat. Masukkan bawang
besar yang dibelah dan udang. Gaul rata dan perasakan dengan garam secukupnya, tumis
sebentar untuk membolehkan udang masak dan merasuk rencah. matikan api.
4.
Jika suka boleh
juga ditambah petai bersama-sama memasukan udang dalam tumisan.
5.
Hidangan ini
sesuai untuk lauk pauk makan tengahari, makan malam atau boleh juga di makan bersama
roti, lempeng atau pencicah ubi rebus...
6.
Selamat
mencoba!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan