CENCARU MASAK SEMUR
Bagi mereka yang pernah membeli
cencaru dengan ukuran yang agak besar tentu dapat merasakan sendiri isi ikan
yang agak tawar berbanding cencaru yang berukuran agak kecil. Timbul persoalan,
apakah jenis masakan yang sesuai untuk
cencaru sebegini selain dari dibakar dengan makan bercicahkan kicap,
dicampur perahan limau kasturi dan potongan lada cili. Bagi mereka yang berminat mencoba silakan berkongsi resepi dengan
staff warong bakso Medan....
Bahan-bahan
8 biji kentang
8 ulas bawang kecil
6 ulas bawang putih
3 inci halia
1 cawan kicap
2 ulas bawang besar
50 gm asam jawa ( bancuh dengan 1 cawan air )
Garam secukup rasa
250 gm santan pekat
Minyak untuk menggoreng ikan cencaru dan kentang.
Rempah Ratus untuk menumis:
2 kumtum bunga lawang25 gm kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
7 biji bunga cengkih
Cara memasak
Potong dan cuci
ikan cencaru .
Gaul dengan garam dan kunyit serta digoreng. Kentang dipotong 4 dan digoreng, angkat dan asingkan.
Bawang kecil, bawang besar, bawang putih dan halia dihiris layang.
Panaskan minyak dalam periuk untuk memasak, masukkan bawang putih yang telah dihiris, diikuti dengan bawang kecil. Tumis seketika, setelah berubah warna masukkan rempah ratus untuk menumis sebelum memasukan bawang besar.
Masukkan kicap sambil dikacau.
Masukkan ikan cencaru dan kentang.
Kacau dan masukkan santan. Kecilkan api dan terus kacau.
Masukkan air perahan asam jawa dan garam secukup rasa. Biarkan mereneh pada api kecil.
Masakan cencaru semur kita sudah sedia untuk dihidangkan.
Semur ikan cencaru sesuai untuk menjadi lau-pauk makan tengahari dan malam. Kuah semur yang meresap dalam isi ikan bertindak menambah perisa lemak asin mengatasi rasa isi ikan yang asalnya agak tawar.
Selamat mencoba !!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan