Rabu, 26 Oktober 2016

PAPAYA MASAK BENING


PAPAYA  MASAK BENING

Papaya atau lebih dikenali  sebagai betik merupakan salah satu buah-buahan tropika. Walaupun dikenali sebagai buah-buahan tempatan, papaya atau betik muda juga boleh dibuat lauk-pauk. Bagi yang sudah sedia maklum kami paparkan di sini sebagai  perkongsian resepi untuk tatapan kita bersama.  

Bahan :
  • 1 biji  buah betik muda (sederhana besar)
  • 4 helaian daun limau purut.
  • Sedikit serbuk lada putih. 
  • 2 biji tomato merah ( dipotong-potong )
  • garam secukup rasa
  • lengkuas  anggaran 1 inci / 3 cm  ( ketuk pipih)
  • daun salam 2  helai
  • 250 ml air bersih
  • gula pasir 1 sudu
  • minyak masak untuk menumis

Bahan dikisar halus :


  • lada merah besar 4 biji
  • lada cili  4 biji
  • Buah keras ( kemiri )  1 biji
  • bawang putih 1 labu
  • bawang merah 3 biji
  • kunyit 1 cm boleh juga mengguna serbuk kunyit - 1 sudu )


Cara Membuat :


1. Kupas kulit buah betik muda lalu dicuci sampai bersih. Potong kecil mengikut kesesuaian samada potong dadu atau pipih layang.

2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar halus hingga naik aroma  lalu masukkan lengkuas, daun limau purut  dan daun salam seketika.

3. Tuang air keatas tumisan tadi hingga mendidih

4. Masukkan hirisan buah betik  muda lalu tambahkan gula pasir, garam,tomato dan serbuk lada putih.

5. Kacau rata hingga semuanya tergaul rata dengan rencah.

6. Bila hirisan betik muda sudah lembut, angkat dan hidangkan. Sesuai di jadikan lauk pauk makan berkuah terutamanya  pada waktu tengahari.   



Tiada ulasan:

Catat Ulasan