LEMBAYUNG TUMIS BELACAN
Bahan-Bahan
( lebih kurang 500 gm )
100 gm Udang segar
10 ekor ikan bilis
2 biji lada merah ( hiris
layang )
2 biji cili merah ( di kisar lumat )
5 ulas
bawang merah ( di kisar
lumat )
1
labu bawang putih ( di kisar lumat )
100 gm udang kering ( di kisar lumat )
2 inci persegi belacan
Garam halus ( secukup rasa )
Minyak masak (untuk menumis)
Cara Memasak
1)
Potong sayur lembayung dan cuci dengan
menggunakan air bersih
2)
Panaskan minyak dan masukan ikan bilis bersama udang segar dan biarkan seketika.
3)
Masukan belacan dan hancurkannya supaya sebati
dengan minyak.
4)
Masukan bahan-bahan yang dikisar,tumis bersama udang
dan bilis sehingga naik aromanya.
5) Masukan sedikit air ( untuk melembutkan sayuran lembayung dan menyebatikannya dengan
bahan-bahan yang ditumis )
6)
Masukan sayur lembayung. Kacau
seketika untuk sebatikan sayuran dan
rencah.
7)
Masukan garam halus secukup rasa.
8)
Jika suka masakan berkuah, boleh lah
tambah sedikit air.
9)
Setelah sayur dirasakan sudah lembut, bolehlah angkat
dan hidangkan sebagai lauk makan tengahari atau makan malam. Selamat
mencoba....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan