Selasa, 25 Oktober 2016

SAYUR LEMBAYUNG TUMIS BELACAN

LEMBAYUNG  TUMIS  BELACAN



Pernah dengar nama sayur lembayung ? Selepas fenomena jerebu dan cuaca panas melampau yang lalu,  ada kalanya sukar mendapatkan bekalan sayur lembayung di pasar-pasar tani, apatah lagi di pasaraya. Rasanya ?! Tentunya  sedap jika kena dengan resepinya. Apa kata kita kongsi resepi masakan lembayung tumis belacan  hari ini...


Bahan-Bahan



1 cekak sayur lembayung 
( lebih kurang 500 gm )

100 gm Udang segar

10 ekor ikan bilis

2 biji lada merah  ( hiris layang )

2  biji cili merah ( di kisar lumat )

5 ulas  bawang  merah  ( di kisar lumat )


1  labu bawang putih  ( di kisar lumat )

100 gm udang kering ( di kisar lumat )

2 inci persegi belacan


Garam halus  ( secukup rasa )

Minyak masak  (untuk menumis)



Cara Memasak

1)       Potong sayur lembayung dan cuci dengan menggunakan air bersih
2)       Panaskan minyak dan masukan ikan bilis bersama udang segar  dan biarkan seketika.

3)        Masukan belacan dan hancurkannya supaya sebati dengan minyak.
4)       Masukan  bahan-bahan yang dikisar,tumis bersama udang dan bilis sehingga naik aromanya.

5)        Masukan sedikit air ( untuk melembutkan sayuran lembayung dan menyebatikannya dengan bahan-bahan yang ditumis )

6)       Masukan sayur lembayung. Kacau seketika untuk  sebatikan sayuran dan rencah.

7)       Masukan garam halus secukup   rasa.
8)       Jika suka masakan berkuah, boleh lah tambah sedikit air.  

9)       Setelah  sayur dirasakan  sudah lembut, bolehlah angkat dan hidangkan sebagai lauk makan tengahari atau makan malam. Selamat mencoba....



Tiada ulasan:

Catat Ulasan