IKAN TONGKOL RESEPI SEMUR PEDAS
Bahan-bahan :
- Ikan tongkol 1 kilo (sederhana besar)
- Cuka 1 sudu
- Garam (secukup rasa)
- Minyak masak (
secukupnya )
- Santan dua biji kelapa ( santan kotak 450ml )
- lengkuas 1 ulas ( diketuk
pipih )
- Buah pala 3 biji
- Cengkih 7
butir
- Kayu manis 2 keping
- 3 biji lada merah ( dibelah tengah )
- 2 biji lada hijau ( dibelah tengah )
- Bawang besar 2 biji ( potong bunga untuk hiasan )
- Kicap lemak / manis (mengikut citarasa pengguna) 250 ml
- Air (secukupnya.
Kurangkan air jika ingin kuah semur menjadi pekat )
Bahan –bahan dikisar halus
- 12 biji bawang merah
- 8 ulas bawang putih
- 4 biji buah keras ( kemiri )
- 2 sudu ketumbar (serbuk )
- Lada putih( serbuk ) 50gm (tambah sukatan jika ingin lebih pedas)
- 1 sudu teh garam halus
Cara memasak
- · Potong ikan tongkol (jika ukuran ikan besar) dan gaul rata dengan garam dan cuka.
- · Goreng dalam minyak yang sudah panas hingga separuh masak, angkat dan letak ditepi.
- · Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar halus.
- · Setelah spara masak masukan lengkuas, buah pala, cengkih hingga naik keharuman baunya.
- · Kecilkan api, masukan santan dan air ( kacau perlahan-lahan) dan biarkan hingga mendidih
Tiada ulasan:
Catat Ulasan