Sabtu, 8 Oktober 2016

IKAN TONGKOL RESEPI SEMUR PEDAS



IKAN TONGKOL  RESEPI SEMUR PEDAS

Bahan-bahan :


- Ikan  tongkol  1 kilo (sederhana besar) 

  • Cuka   1 sudu       
  • Garam  (secukup rasa)
  • Minyak masak ( secukupnya )  
  • Santan dua biji kelapa ( santan kotak 450ml )
  • lengkuas 1 ulas  ( diketuk pipih )  
  • Buah pala 3 biji
  • Cengkih  7 butir
  • Kayu manis  2 keping

  • 3 biji lada merah ( dibelah tengah ) 

  • 2 biji lada hijau ( dibelah tengah ) 
  • Bawang besar 2 biji ( potong bunga untuk hiasan )
  • Kicap lemak / manis (mengikut citarasa pengguna) 250 ml
  • Air (secukupnya. Kurangkan air jika ingin kuah semur menjadi pekat )

Bahan –bahan dikisar halus

  • 12 biji bawang merah
  • 8 ulas bawang putih
  • 4 biji buah keras (  kemiri )
  • 2 sudu ketumbar (serbuk )
  • Lada putih( serbuk ) 50gm (tambah sukatan jika ingin lebih pedas)
  • 1 sudu teh garam halus

Cara memasak

  • ·   Potong ikan tongkol (jika ukuran ikan besar) dan gaul rata dengan garam dan cuka.
  • ·   Goreng dalam minyak yang sudah panas hingga separuh masak,  angkat  dan letak ditepi.
  • ·   Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar halus.
  • ·  Setelah spara masak  masukan lengkuas, buah pala, cengkih hingga naik keharuman baunya.
  • ·  Kecilkan api, masukan santan dan air  ( kacau perlahan-lahan)  dan biarkan hingga mendidih
 


  •  Tuang kicap (biarkan sebentar )
  • ·    Masukan ikan tongkol (kacau perlahan)  
  • ·  Masukan  bawang besar
  • ·   Masukan lada merah dan lada hijau
  • ·  Setelah ikan tongkol lembut dan rempah ratus sebati,  matikan api. 
  • Ikan tongkol resepi  semur pedas kita sudah sedia untuk dihidangkan.  




Tiada ulasan:

Catat Ulasan