Jumaat, 5 Ogos 2016

MASAK LEMAK (CHILI API) PUCUK UBI

PUCUK UBI - (Masak lemak cili api)



Bahan-bahan:
500 gm pucuk ubi ( petik daunnya)

3 ulas bawang merah (di tumbuk )
5 ulas bawang putih
10 biji cili padi  ( tumbuk lumat )
20 gm ikan bilis putih ( di titik lembut)
Santan  - 1 biji kelapa @ Santan kotak 300 gm (cairkan) 
Garam  secukup rasa


Cara:

1.Celurkan pucuk (daun) ubi dalam air mendidih  hingga separa empuk.Tos dan ketepikan.

2. Masukkan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk dalam periuk.


3. Setelah berubah warna masukkan santan dalam periuk.Rebus hingga santan mendidih.

4. Kecilkan api dan masukan  pucuk ubi yang telah dicelur.

5.Kacau  perlahan hingga pucuk ubi lembut. Sekiranya suka, untuk menambah perisa dan mendapatkan warna kekuningan bolehlah masukan sedikit  serbuk kunyit.

6. Masukan garam secukup rasa.

7.Matikan api dan masak lemak pucuk ubi kita sudah sesuai untuk dihidangkan sebagai lauk, dimakan bersama nasi.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan