PUCUK UBI - (Masak lemak cili api)
Bahan-bahan:
500 gm pucuk ubi (
petik daunnya)
3 ulas bawang merah (di tumbuk )
5 ulas bawang putih
10 biji cili padi
( tumbuk lumat )
20 gm ikan bilis putih ( di titik lembut)
Santan - 1 biji
kelapa @ Santan kotak 300 gm (cairkan)
Garam secukup
rasa
Cara:
1.Celurkan pucuk (daun) ubi dalam air mendidih hingga separa empuk.Tos dan ketepikan.
2. Masukkan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan yang
ditumbuk dalam periuk.
3. Setelah berubah warna masukkan santan dalam periuk.Rebus
hingga santan mendidih.
4. Kecilkan api dan masukan pucuk ubi yang telah dicelur.
5.Kacau perlahan hingga pucuk ubi lembut. Sekiranya suka, untuk menambah perisa dan mendapatkan
warna kekuningan bolehlah masukan sedikit
serbuk kunyit.
6. Masukan garam secukup rasa.
7.Matikan api dan masak lemak pucuk ubi kita sudah
sesuai untuk dihidangkan sebagai lauk, dimakan bersama nasi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan