SAYUR SAWI CENDAWAN TUMIS
Bahan-bahan diperlukan
500 gm sawi
200 gm cendawan tiram / cendawan butang
3 biji
bawang merah
4 ulas
bawang putih
3 biji
cili merah
10 gm ikan
bilis
2 sudu makan sos tiram
1 cawan
air
minyak
masak secukupnya
garam dan
gula secukup rasa (sebagai perisa + penambah lemak)
Cara memasak
1.
Sawi di potong2 dan dibersihkan.
2.
Siat kecil-kecil cendawan.
3.
Bawang merah, bawang putih dihiris halus, Cili merah ( dipotong-potong layang).
4.
Tumis bawang merah, bawang putih, cili api dan ikan bilis.
5.
Masukkan sos tiram bersama sawi dan cendawan dengan sedikit air.
6.
Masukkan air dan masak
hingga mendidih.
7.
Letak garam dan gula secukup rasa. Dengan sukatan garam dan
gula yang cukup kita boleh mengelakkan penggunaan garam/ serbuk perasa. Bagaimanapun
pengguna masih boleh menambahkan sendiri sekiranya memerlukan.
8.
Setelah mendidih masakan ini sudah boleh diangkat dan dihidangkan.
Boleh juga masak berkuah dengan melebihkan air rebusan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan