Rabu, 5 Ogos 2015

SAYUR SAWI CENDAWAN TUMIS

SAYUR SAWI CENDAWAN  TUMIS

Bahan-bahan diperlukan



500  gm sawi
200 gm cendawan tiram / cendawan butang
3 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3 biji cili merah
10 gm ikan bilis
2  sudu makan sos tiram
1 cawan air
minyak masak secukupnya
garam dan gula secukup rasa (sebagai perisa + penambah lemak)



Cara memasak

1.       Sawi di potong2 dan dibersihkan.
2.       Siat kecil-kecil cendawan.
3.       Bawang merah, bawang putih dihiris halus, Cili  merah ( dipotong-potong layang).  
4.       Tumis bawang merah, bawang putih, cili api dan ikan bilis.
5.       Masukkan sos tiram bersama sawi dan cendawan dengan sedikit air.
6.       Masukkan air dan  masak hingga mendidih.
7.       Letak garam dan  gula secukup rasa. Dengan sukatan garam dan gula yang cukup kita boleh mengelakkan penggunaan garam/ serbuk perasa. Bagaimanapun pengguna masih boleh menambahkan sendiri sekiranya memerlukan.
8.       Setelah mendidih masakan ini sudah boleh diangkat dan dihidangkan.


 Boleh juga masak berkuah dengan  melebihkan air rebusan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan