Bahan A
Bahan : tumbuk / Kisar halus
2 biji bawang besar
2 biji bawang putih
2 inci halia
3 batang kunyit hidup
Bahan B
2-3 ekor ikan / kepala ikan merah
3 biji kentang
2 batang serai diketuk
3 senduk cili kering kisar
3 sudu air asam jawa
3 kuntum bunga kantan
5 batang kacang bendi
1 senduk minyak untuk menumis
sedikit garam
Cara memasak
- Panaskan minyak dan tumis bahan A bersama serai sehingga wangi dan layu.
- Masukkan 2 senduk cili kering kisar dan masak hingga cili betul-betul masak..
- Masukkan ikan, kentang dan bunga kantan.
- Gaul rata sehingga warna ikan berubah.
- Tuang air asam jawa dan sukat air mengikut kesesuaian (ada baik di lebihkan untuk membolehkan ikan terendam dan betul-betul masak)
- masukan kacang bendi
- Masukan garam secukup rasa dan tutup periuk.
- Tunggu hingga kentang empuk dan kesesuaian kepekatan kuah
- Menu kita sudah siap untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan