Chap-Chai Sayur Campur .
Bahan-bahan
200 gm jagung muda ( di hiris serong)
Bahan-bahan
200 gm jagung muda ( di hiris serong)
100 gm cendawan butang / tiram
1 biji bawang merah
1 biji bawang merah
5 ulas bawang putih ( diketuk nipis )
1 batang karot ( boleh hiris dadu kecil atau layang)
100 gm udang ( buang kulit )
1 sudu kecil serbuk gula ( atau gula halus )
1 batang karot ( boleh hiris dadu kecil atau layang)
100 gm udang ( buang kulit )
1 sudu kecil serbuk gula ( atau gula halus )
garam
secukup rasa
Sedikit minyak masak
Sedikit minyak masak
Cara memasak.
1. Cuci bersih semua sayuran & toskan airnya.2. Panaskan minyak lalu tumiskan bawang putih & bawang besar hiris hingga layu & wangi.
3. Masukkan semua sayuran, serbuk gula & garam. Kacau rata beberapa
ketika.
3. Masukkan isi udang & kacau rata.
3. Masukkan isi udang & kacau rata.
4. Tutup
sebentar kuali. Buka & kacau lagi sehingga sayuran agak lembut.
5. Tambahkan
sedikir air jika perlu.
6. Masukan garam secukup rasa & boleh matikan api. Menu
masakan chap-chai kita sudah sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan