Rabu, 5 Ogos 2015

CHAP-CHAI SAYUR CAMPUR



Chap-Chai  Sayur Campur .

Bahan-bahan

200 gm jagung muda ( di hiris serong)
100 gm  cendawan butang /  tiram
1  biji bawang merah
5 ulas bawang putih  ( diketuk nipis )
1 batang karot  ( boleh hiris dadu kecil atau layang)
100 gm udang  ( buang kulit )
1 sudu kecil serbuk gula ( atau gula halus )
garam secukup rasa
Sedikit minyak masak



Cara   memasak.

1. Cuci bersih semua sayuran & toskan airnya.
2. Panaskan minyak lalu tumiskan bawang putih & bawang besar hiris hingga layu & wangi. 

3.  Masukkan semua sayuran, serbuk  gula & garam. Kacau rata beberapa ketika.  
3. Masukkan isi udang & kacau rata.
4. Tutup sebentar kuali. Buka & kacau lagi sehingga sayuran agak lembut.
5. Tambahkan sedikir air jika perlu. 
6. Masukan garam secukup rasa & boleh matikan api. Menu masakan chap-chai kita sudah sedia untuk dihidangkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan