Selasa, 25 Ogos 2015

KOBIS MASAK LEMAK


SAYUR KOBIS MASAK LEMAK

Bahan-bahan:

1 biji kobis (anggaran 700 gm)
      -(semua jenis kobis boleh di guna)
2 batang lobak
300 gm udang
50   gm ikan bilis
3  labu bawang besar
4  ulas bawang putih
4  biji lada besar
100 gm soon
1 biji (santan) kelapa @ 5 cawan santan peket
1 cawan air
Garam  ( secukup rasa)


Cara-cara:
1.    Potong dan tumis  bawang besar, bawang putih dan lobak.
2.    Setelah naik bau, masukkan udang dan ikan bilis.
3.    Tumis hingga berubah warna (sentiasa kacau supaya jangan hangus)
4.    Masukan santan dan garam, biarkan sehingga mendidih. 
5.    Masukan soon (tunggu hingga kembang)
6.    Masukan kobis dan lada besar.
7.    Masukkan garam secukupnya. 
8.    Setelah mendidih, matikan api.

9.    Sayur  kobis masak lemak kita telah siap untuk dihidangkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan