SAYUR KOBIS MASAK
LEMAK
Bahan-bahan:
1 biji kobis (anggaran 700 gm)
-(semua jenis kobis boleh di guna)
2 batang lobak
300 gm udang
50 gm ikan bilis
3 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
4 biji lada besar
100 gm soon
1 biji (santan) kelapa @ 5 cawan santan peket
1 cawan air
Cara-cara:
1.
Potong dan tumis bawang besar, bawang putih dan lobak.
2.
Setelah naik bau, masukkan
udang dan ikan bilis.
3.
Tumis hingga berubah
warna (sentiasa kacau supaya jangan hangus)
4.
Masukan santan dan garam,
biarkan sehingga mendidih.
5.
Masukan soon (tunggu
hingga kembang)
6.
Masukan kobis dan lada
besar.
7.
Masukkan garam secukupnya.
8.
Setelah mendidih, matikan
api.
9.
Sayur kobis masak lemak kita telah siap untuk
dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan