Isnin, 15 Jun 2015

IKAN (SELAR KUNING) MASAK KICAP

IKAN SELAR MASAK KICAP





Bahan A
1 kg ikan selar  kuning. ( Boleh juga diganti dengan ikan lain seperti kembong, tengiri, bawal dan sebagainya )
1 cawan kicap cair
Sedikit garam dan kunyit
Minyak untuk menggoreng

Bahan B
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1sudu kecil lada hitam
1/2 sudu kecil jintan manis
1/2 sudu kecil jintan putih


Bahan C
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
Bahan D
1 biji bawang besar di hiris.

2 biji cili hijau atau cili merah
Daun bawang dan daun sup di hiris.

Cara-caranya

1- Bersihkan ikan, gaul dengan garam dan kuyit lalu digoreng. Tidak perlu terlalu garing. Angkat dan masuk kan ikan kedalam bekas berisi kicap tu. Ketepikan sebentar.

2- Tumbuk sampai lumat  semua bahan B. Panaskan 3 sudu besar minyak kemudian tumis bahan B hingga garing.

3- Masukkan ikan goreng yang dah di campur dengan kicap tadi.menggunakan api yang perlahan. Masukan bahan C.

4- Bila dah mendidih sikit masuk kan bahan D. Kacau  sikit. Masukan garam secukup rasa kerana kebiasaannya kicap sudah sedia masin.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan