IKAN SELAR MASAK KICAP
Bahan A
1 kg ikan selar kuning. ( Boleh juga diganti dengan ikan lain seperti kembong, tengiri, bawal dan sebagainya )
1 kg ikan selar kuning. ( Boleh juga diganti dengan ikan lain seperti kembong, tengiri, bawal dan sebagainya )
1 cawan kicap cair
Sedikit garam
dan kunyit
Minyak untuk menggoreng
Bahan B
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
Bahan B
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1sudu kecil lada hitam
1/2 sudu kecil jintan manis
1/2 sudu kecil jintan putih
1/2 sudu kecil jintan manis
1/2 sudu kecil jintan putih
Bahan C
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
Bahan D
1 biji bawang besar di hiris.
2 biji cili hijau atau cili merah
Daun bawang dan daun sup di hiris.
Cara-caranya
1- Bersihkan ikan, gaul dengan garam dan kuyit lalu digoreng. Tidak perlu terlalu garing. Angkat dan masuk kan ikan kedalam bekas berisi kicap tu. Ketepikan sebentar.
1 biji bawang besar di hiris.
2 biji cili hijau atau cili merah
Daun bawang dan daun sup di hiris.
Cara-caranya
1- Bersihkan ikan, gaul dengan garam dan kuyit lalu digoreng. Tidak perlu terlalu garing. Angkat dan masuk kan ikan kedalam bekas berisi kicap tu. Ketepikan sebentar.
2- Tumbuk sampai lumat semua bahan B. Panaskan 3 sudu besar minyak kemudian tumis bahan B hingga garing.
3- Masukkan ikan goreng yang dah di campur dengan kicap tadi.menggunakan api yang perlahan. Masukan bahan C.
4- Bila dah mendidih sikit masuk kan bahan D. Kacau sikit. Masukan garam secukup rasa kerana kebiasaannya kicap sudah sedia masin.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan